Przepis na ciasteczka krojone
Ciasteczka upieczone na wzór przepisu z dyskontowej gazetki. Oczywiście z wykluczeniem alergenów. Przekąska wyszła bardzo dobra, ale niezbyt słodka, więc łasuchy muszą zwiększyć ilość cukru.
Zobacz film: "Egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy"
Do przygotowania ciastek krojonych potrzebujesz:
- 200 g mąki;
- 150 g bezmlecznej margaryny;
- 100 g pestek słonecznika (dla mogących, czyli nie dla alergików: migdałów pokrojonych w słupki);
- 75 g cukru;
- 15 g karobu;
- łyżki śmietany owsianej;
- łyżeczki cukru z pieczoną wanilią.
Wymieszać suche składniki (bez pestek), dodać margarynę oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać pestki słonecznika. Uformować walec o takiej średnicy, jaką chcemy, by miały ciastka. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Gdy ciasto stwardnieje, pokroić je w plastry o grubości ok. 5 mm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Poznaj także przepis na kokoski z Dreemers.