Trwa ładowanie...

Potrawy wielkanocne. Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Potrawy wielkanocne to jeden z ważniejszych elementów Wielkanocy. Jakie dania powinny znaleźć się na świątecznym stole? Mazurki, makowce, babki, jajka w majonezie, żurek? Oto lista najważniejszych dań!

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

spis treści

1. Tradycyjne potrawy na Święta Wielkanocne

Święta Wielkanocne to najważniejsze święta w kalendarzu chrześcijańskim. Warto zadbać, aby na świątecznym stole nie zabrakło tradycyjnych potraw wielkanocnych, ponieważ to one w dużej mierze odpowiadają za niepowtarzalną atmosferę Wielkanocy.

Niektóre tradycyjne wielkanocne dania podawane są jedynie w niektórych regionach Polski. I tak na południu kraju popularna jest zupa chrzanowa (chrzanówka/krzonówka), z dodatkiem wędlin i jajek.

W regionie świętokrzyskim przysmakiem świątecznym są rakowskie dzionie - kiszki pieczone w jelicie wołowym lub wieprzowym. Na Śląsku zaś wypiekane są buchty drożdżowe, czyli, innymi słowy słodkie, drożdżowe bułeczki.

Wielkanoc 2022 możemy spędzić już w większym gronie, ale wciąż warto pamiętać, aby zamiast ilości królowała jakość potraw. Które z nich powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?

Co wiemy o babie wielkanocnej? (WIDEO)
Co wiemy o babie wielkanocnej? (WIDEO)

Baba wielkanocna jest tradycyjny ciastem podawanym na stół w czasie Świąt Wielkiej Nocy. Nazwa „baba”

przeczytaj artykuł

2. Lista potraw wielkanocnych

Śniadanie wielkanocne składa się zwykle z produktów z koszyczka wielkanocnego, czyli jajek, chrzanu, chleba, kiełbasy, które podawać możemy wiele różnych sposobów.

Na obiad wielkanocny w Polsce najczęściej serwowane są kotlety schabowe, mięso pieczone i świąteczny żur. Deser zaś to wszelkiego rodzaju wypieki. Poniżej zamieszczamy listę potraw na Wielkanoc, bez których święta te po prostu nie mogłoby się odbyć.

Na stole powinny się znaleźć:

  • jajka z majonezem;
  • jajka faszerowane;
  • jajka marynowane;
  • pasta jajeczna;
  • barszcz biały/żurek z kiełbasą;
  • galareta;
  • szynka gotowana;
  • pieczony/smażony schab;
  • sałatki (jarzynowa, z tuńczykiem, z jajkiem);
  • pascha;
  • sernik;
  • keks
  • makowiec;
  • baranek wielkanocny;
  • babka wielkanocna;
  • mazurek.
Koszyczek wielkanocny. Jak jest jego historia, co do niego włożyć?
Koszyczek wielkanocny. Jak jest jego historia, co do niego włożyć?

Koszyczek wielkanocny (święconka) jest obowiązkowym elementem Świąt Wielkanocnych. Według tradycji w

przeczytaj artykuł

3. Jak przystroić stół wielkanocny?

Stół świąteczny powinien prezentować się wiosennie i radośnie. W wykonywanie pisanek i ozdób świątecznych możemy zaangażować dzieci, które być może znajdą w tym zajęciu wiele radości i satysfakcji.

Podstawą dekoracji wielkanocnych są kwiaty, które symbolizują odradzające się życie, do którego nawiązuje tematyka Świąt Wielkanocnych. W związku z tym najlepiej prezentują się hiacynty, tulipany i żonkile. Możemy umieścić je ścięte w wazonie lub z cebulkami w ozdobnych doniczkach. Pamiętajmy również o zielonych gałązkach bukszpanu lub wierzby oraz o baziach.

Bardzo ważnym elementem, który powinien znaleźć się na stole wielkanocnym jest baranek z chleba, który symbolizuje Zmartwychwstałego Jezusa. Można także przystroić stół wyciętymi z papieru kolorowego barankami i zajączkami, które symbolizują nowe życie oraz płodność.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.