Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych gatunków kasz. Odkwasza organizm, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna. Ale wiele osób nie lubi jej smaku, ponieważ nieumiejętnie przygotowana bywa gorzkawa.
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"
Dziś dowiesz się, jak przyrządzić ją, aby zasmakowała nawet dzieciom - zwłaszcza tym chorowitym, bo one jak najczęściej powinny jeść kaszę jaglaną.
1. Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana robiona jest z prosa. Doskonale komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej.
Ma niewiele skrobi, natomiast dużo łatwoprzyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar oraz sezonową grypę.
A oto kilka prostych przepisów na najpyszniejsze dania z kaszą jaglaną w roli głównej.
2. Placuszki jaglane
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
- 6 łyżek ugotowanej i zmiksowanej cieciorki;
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej jajko lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki sezamu kumin (ok. pół łyżeczki);
- sól do smaku.
Wszystkie składniki (poza ziarnem sezamu) mieszamy ze sobą, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jeśli zamiast jajek używamy siemienia lnianego, przed połączeniem z masą, zalewamy je niewielką ilością gorącej wody.
3. Kotleciki jaglane
- 1 szklanka kaszy jaglanej;
- 2 marchewki średniej wielkości (zamiast jednej marchwi można dodać pietruszkę);
- 2 cebule;
- 1/3 szklanki siemienia lnianego;
- pół szklanki sezamu;
- pół szklanki ziaren słonecznika;
- pół szklanki pestek dyni;
- dwie szczypty kurkumy;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę);
- posiekana natka pietruszki;
- olej do smażenia;
- panierka: sezam, słonecznik, płatki migdałowe.
Kaszę jaglaną gotujemy (powinny wyjśc 2 szklanki gotowanej kaszy). Na patelni prażymy sezam i słonecznik. Połowę podprażonego słonecznika, pestki dyni i len mielimy.
Marchew i ewentualnie pietruszkę ścieramy na tarce i lekko podduszamy na patelni. Cebulę kroimy w drobniutką drobną kosteczkę i dusimy w niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Doprawiamy.
Kotleciki formujemy dłońmi natłuszczonymi olejem (żeby masa nie przywierała), a następnie obtaczamy w panierce – można wszystkie składniki panierki zmieszać lub każdy kotlecik obtaczać w innych ziarnach.
Kotleciki smażymy na oleju, ale znacznie zdrowsze będą, jeśli ułożymy je na papierze do pieczenia lekko posmarowanym olejem i zapieczemy w piekarniku – ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
4. Muffinki jaglane z dynią
- 400 g puree z pieczonej dyni (najlepiej piżmowej);
- 1 szklanka mąki jaglanej;
- 2 jajka;
- 4 łyżki miodu;
- 2 łyżki masła (roztopić);
- 3/4 szklanki mielonych migdałów;
- szczypta soli;
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
- mieszanka przypraw: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta startej gałki muszkatołowej;
- 50 g żurawiny suszonej (może też być 100 g mrożonej).
Przygotowujemy dwie „masy” – w jednej misce mieszamy puree z dyni, przyprawy, roztopione masło i miód, a na koniec dodajemy roztrzepane wcześniej jajka.
W drugiej mieszamy suche składniki (w tym rozmrożone lub suszone owoce żurawiny).
Na koniec suche składniki wsypujemy do masy jajeczno-dyniowej i lekko mieszamy (tylko do połączenia, ale niezbyt dokładnie). Ciasto wykładamy do papilotek muffinkowych, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C.