Trwa ładowanie...

Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci

Pytania do lekarzy

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy ograniczyć mączne jedzenie?

Witam,
obecnie dużo mówi się o nadwrażliwości na gluten – dotyczy to osób, które nie chorują na celiakię i nie mają alergii na gluten. U osób takich – a szacuje się, że może to być aż 50% – nie pojawiają się typowe przy celiakii przeciwciała tTg i EMA, ale występuje pozytywny wynik przeciwciał AGA. Nie stwierdza się wówczas alergii na pszenicę, wyściółka jelit również nie budzi zastrzeżeń. O celiakii przeczyta Pani tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-gluten.
Jednak, jeżeli u pacjenta pojawia się któryś z objawów typowych dla nadwrażliwości na gluten (zmiany skórne, zaburzenia trawienia, w tym biegunki, wzdęcia, zaparcia itd.), to wprowadzenie diety bezglutenowej może być uzasadnione. O to najlepiej zapytać lekarza bądź skierować się do dietetyka, który zadba o ułożenie zbilansowanej diety, eliminującej składnik szkodzący pacjentowi. Odsyłam do materiału pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-glutenu.
Natomiast prawdopodobnie ma Pani alergię na pszenicę – w takiej sytuacji badanie na przeciwciała TG2 i EMA wychodzi ujemne, zaś testy skórne – dodatnie. Wówczas z diety należy wykluczyć tylko pszenicę, a nie gluten. Być może zainteresuje Panią ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/bialka-pszenicy-moga-powodowac-rozwoj-powaznych-schorzen.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy takie ciśnienie należy uznać za normlane?

Witam,
ciśnienie krwi w wysokości 120/80 mm Hg jest ciśnieniem prawidłowym optymalnym dla młodych ludzi oraz osób w średnim wieku. Wartości powyżej tego wskazania – aż do 139/89 mm Hg są w granicach normy, nazywane prawidłowym wysokim ciśnieniem krwi. Dopiero wartości od i powyżej 140/90 mm Hg są uznawane za lekkie nadciśnienie. Odsyłam do artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/cisnienie.
Natomiast warto wiedzieć, że wahania pomiarów ciśnienia krwi na przestrzeni doby są zupełnie naturalne – rano ciśnienie krwi powinno być niższe, zaś wieczorem – relatywnie najwyższe. Incydentalne skoki ciśnienia bywają spowodowane dużym wysiłkiem fizycznym czy stresem.
Pod tym adresem dowie się Pan więcej o normach dla poszczególnych grup wiekowych oraz przeczyta Pan, czym jest nadciśnienie oraz niedociśnienie: https://portal.abczdrowie.pl/cisnienie-tetnicze-charakterystyka-normy-niedocisnienie-nadcisnienie.
Jeżeli skoki ciśnienia pojawiły się u Pana niedawno bądź też idzie to w parze z pogorszeniem samopoczucia fizycznego (kołatanie serca, uderzenia gorąca, duszność, zmęczenie itd.), to warto mimo wszystko skonsultować swe wątpliwości ze specjalistą – niekiedy w takich sytuacjach zakładany jest pacjentowi holter. Natomiast o wpływie diety oraz stresu na nadciśnienie może Pan przeczytać tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/utrzymanie-prawidlowego-cisnienia-krwi-to-podstawa-zdrowia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy można jakoś pozbyć się tego naczyniaka?

Witam,
naczyniak okresu niemowlęcego to dość częsta przypadłość dotykająca dzieci – nie podlega żadnemu leczeniu w wieku 8 miesięcy. W 80% przypadków naczyniaki zanikają z czasem, dlatego też, jeśli lekarz postawił diagnozę, warto cierpliwie poczekać.
Niektóre naczyniaki stosunkowo szybko zmniejszają się, inne z kolei mają tendencję wzrostową – tak jak w przypadku Pani córki rosną wraz dzieckiem, co jest typowe w okresie do 1. roku życia. Naczyniak w tym czasie może urosnąć nawet do 6 centymetrów. Finalnie jednak ma czas nawet do 5.-10. roku życia, by zaniknąć całkowicie. Jeżeli zmiana skórna jest w pobliżu nosa i nie przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu dziecka, to usunięcie naczyniaka byłoby zbędną interwencją w tym momencie. Być może zainteresuje Panią ten materiał: https://parenting.pl/naczyniak-u-niemowlaka.
Natomiast inaczej sprawa wygląda, gdy cokolwiek w wyglądzie naczyniaka obudzi niepokój rodziców – to jest zmiana zacznie krwawić itd. Dlatego należy systematycznie konsultować to znamię, najlepiej z chirurgiem dziecięcym czy dermatologiem. On także podejmuje ostateczną decyzję co do ewentualnego usunięcia czy leczenia zmiany naczyniowej w zależności od rodzaju naczyniaka. Więcej w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/naczyniak.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Co może znaczyć kłucie w pochwie i biegunka w ciąży?

Witam,
trudno powiedzieć, gdyż niekoniecznie te dwie dolegliwości mogą być ze sobą powiązane. Kłucie w pochwie może mieć związek z powiększającą się macicą, uciskiem na narządy wewnętrzne czy rozciąganiem więzadeł – wówczas jest to objaw wynikający z fizjologii ciąży.
Natomiast biegunka może być skutkiem np. zatrucia pokarmowego – nie sposób tego ocenić. Ponieważ jednak opisane dolegliwości mogą oznaczać wstawianie się dziecka do kanału rodnego oraz oczyszczanie jelita grubego przed nadchodzącym porodem, to sugeruję niezwłoczne skonsultowanie się z ginekologiem prowadzącym ciążę bądź zgłoszenie na IP. Odsyłam do materiału dostępnego pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/wczesniak.
Ponieważ nie doprecyzowała Pani, co oznacza dziwne samopoczucie, które Pani doskwiera, trudno z pełnym przekonaniem wyrokować o zbliżającym się rozwiązaniu, niemniej warto zachować czujność i nie ignorować niepokojących symptomów. Więcej o objawach rozpoczynającego się porodu w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-porodu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy można stosować ten lek równocześnie z maścią?

Witam,
tak, można – ibuprofen ma działanie przeciwzapalne, więc bywa skuteczną bronią w leczeniu hemoroidów, zwłaszcza w połączeniu np. z kortykosteroidami, które również wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Odsyłam do artykułu, może okazać się pomocny: https://portal.abczdrowie.pl/jak-leczyc-hemoroidy.
Proszę pamiętać, by stosowanie ibuprofenu ograniczyć do niezbędnego minimum i nie przekraczać dobowej dawki określonej przez producenta. Jeżeli takie leczenie nie przyniesie efektów, warto rozważyć inne niż farmakoterapia metody walki z chorobą hemoroidalną. Jeśli ma Pani ochotę, to więcej na ten temat w materiale: https://portal.abczdrowie.pl/leczenie-hemoroidow-zewnetrznych.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Jak zwalczyć nikotynizm?

Witam,
nie ma jednej skutecznej metody – wiele zależy od osoby, która pali papierosy. Na pewno ważna jest motywacja, która pomoże w powstrzymaniu się od sięgnięcia po papierosa. Dodatkowo istotne, czy osoba uzależniona od nikotynizmu pali dużo papierosów oraz jak długo – w przypadku wieloletniego nałogu niekiedy potrzebne są preparaty z cytyzyną dostępne w aptece (nikotynowa terapia zastępcza). Więcej szczegółów w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/rzucasz-a-czy-na-pewno-rzucisz-palenie-bez-odpowiedniej-pomocy.
Badania wykazały, że można liczyć na większą skuteczność terapii, rzucając nałóg stopniowo przy jednoczesnym wsparciu bliskich. Warto także pamiętać o tym, że głód nikotynowy będzie dopadał rzucającego palenie właściwie bez przerwy, więc zawczasu warto się na to przygotować. Pomocne mogą być także ziołowe napary – tutaj znajdzie Pani ich listę: https://portal.abczdrowie.pl/5-naparow-ktore-pomoga-rzucic-ci-palenie.
Jeżeli nikotynowa terapia zastępcza zawiedzie, zawsze jest też terapia poznawczo-behawioralna, ponieważ uzależnienie od nikotyny to także uzależnienie psychiczne. Być może zainteresuje Panią ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/sposoby-na-rzucenie-palenia-oczyszczanie-organizmu.
Natomiast o sposobach na rzucenie palenia mówi ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/sprawdzone-sposoby-na-rzucenie-palenia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy te suplementy działają na antykoncepcję?

Witam,
to zależy od tego, co zawiera tego typu preparat – warto zaznaczyć, że każdy z suplementów diety wpływających pozytywnie na pamięć i koncentrację może różnić się składem.
Jeżeli chodzi o ten wspomniany przez Panią, to nie powinien wpływać na skuteczność antykoncepcji, choć w swym składzie ma żeń-szeń, który w większych ilościach może osłabiać działanie antykoncepcji hormonalnej. Na wszelki wypadek sugeruję także, by zachowała Pani odstęp pomiędzy zażyciem pigułki hormonalnej a jakimkolwiek innym lekiem bądź suplementem diety. Więcej o możliwych interakcjach pomiędzy antykoncepcją hormonalną a lekami oraz alkoholem pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/tabletki-antykoncepcyjne-a-alkohol.
Zatem w tym przypadku może Pani stosować ten suplement diety pod warunkiem, że nie przekroczy Pani dawki dobowej suplementu. Dodatkowo żeń-szeń nie powinien być stosowany przez dłuższy czas. Jeśli jest Pani zainteresowana, to z naszego artykułu dowie się Pani więcej o korzeniu żeń-szenia: https://portal.abczdrowie.pl/zen-szen-tajemnica-chinskiej-medycyny.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy ten ból w okolicach pachwiny jest normalny?

Witam,
powinien się Pan zgłosić do chirurga, który wykonał zabieg, ponieważ trudno powiedzieć coś konkretnego bez wglądu w dokumentację medyczną.
Natomiast faktycznie operacja przepukliny pachwinowej nie jest zabiegiem mocno obciążającym – zazwyczaj już po 2-3 dniach od zabiegu pacjent powinien przestać odczuwać dotkliwy ból, zaś po tygodniu – wraca do normalnego funkcjonowania z zachowaniem zasad ostrożności. Zachęcam do lektury artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/przepuklina-pachwinowa-objawy-leczenie.
Natomiast odczuwanie bólu przez nawet 3 miesiące od momentu operacji jest możliwe, ponieważ proces regeneracji tkanek trwa – łącznie okres rekonwalescencji i powrotu do pełnej sprawności fizycznej to właśnie około 3 miesięcy. Już wcześniej z kolei należy podjąć aktywność fizyczną zgodnie z zaleceniami lekarza lub fizjoterapeuty. O leczeniu przepukliny może Pan przeczytać w tym miejscu: https://portal.abczdrowie.pl/operacje-przepuklin.
Jeżeli ból nie jest dotkliwy, nagły, rwący czy zwiększający swe natężenie, to prawdopodobnie nie ma Pan powodu do obaw. Najczęstszymi dolegliwościami obecnymi w miesiąc po zabiegu usunięcia przepukliny pachwinowej są mrowienie, drętwienie czy tępy ból, zwłaszcza podczas schylania się czy podnoszenia przedmiotów.
Obszerne omówienie problematyki przepuklin odnajdzie Pan także w tym materiale: https://portal.abczdrowie.pl/przepuklina-pachwinowa-i-brzuszna.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Co może znaczyć częste kichanie u dziecka?

Witam,
tak, zdecydowanie kichanie napadowe może być reakcją alergiczną. Sam odruch kichania to proces mający na celu oczyszczenie nosa i dróg oddechowych z potencjalnych zanieczyszczeń. Jeżeli zatem kichaniu przez Pani syna nie towarzyszą typowe objawy infekcyjne (np. gorączka, ból gardła, głowy itd.), a dodatkowo zauważyła Pani, że syn kicha w określonych sytuacjach to możliwe, że faktycznie jest to alergia. Odsyłam do artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-alergi.
Katar sienny, czyli nieżyt nosa o podłożu alergicznym, pojawia się najczęściej jako reakcja na: kurz, pyłki roślin (drzewa, trawy), sierść zwierząt domowych lub pierze (w pościeli). Jeśli ma Pani ochotę, to zachęcam do lektury materiału szczegółowo omawiającego tę kwestię: https://portal.abczdrowie.pl/katar-sienny.
Proszę skontaktować się z pediatrą – po zebraniu wywiadu może zadecydować o wdrożeniu leków antyhistaminowych. Jeżeli reakcją na nie będzie poprawa samopoczucia, wówczas warto wykonać testy alergiczne skórne. Przeczyta Pani o nich pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/testy-skorne-z-alergenami-wziewnymi-i-pokarmowymi.
Natomiast o sposobach na katar sienny mówi nasz artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/przedstawiamy-naturalne-leki-na-katar-sienny-ktore-naprawde-dzialaja.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Jakie mogą być przyczyny tego stanu?

Witam,
stosowanie globulek, kapsułek czy czopków dopochwowych nieodmiennie wiąże się z wypływaniem resztek produktu z pochwy – nie jest to nic niepokojącego. Ważne jest tylko, by właściwie zaaplikować preparat i pamiętać o tym, że globulkę należy wsunąć jak najgłębiej, by zniwelować ryzyko wypadnięcia jej. Dodatkowo stosuje się je wieczorem – bezpośrednio przed snem, by zarówno pozycja ciała, jak i nieoddawanie moczu pozwoliły na jak najlepsze działanie lecznicze. Więcej informacji odnajdzie Pani w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/tabletki-dopochwowe.
Jeżeli ma Pani problem z kolonizacją dróg rodnych bakteriami kwasu mlekowego, to proszę pamiętać, że globulki mają działanie natychmiastowe, ale pomocne mogą okazać się także probiotyki doustne, które także przyczyniają się do powstania równowagi mikrobiologicznej pochwy. Odsyłam do materiału: https://portal.abczdrowie.pl/kiedy-probiotyki-a-kiedy-leczenie.
Stosowanie antybiotyku natomiast zawsze będzie wiązało się z ryzykiem zaburzenia równowagi bakteryjnej, ponieważ lek niszczy wszystkie bakterie bez wyjątku – zarówno te dobre, jak i te patogenne. Dlatego tak ważne, by podczas oraz po antybiotykoterapii dbać o właściwe pH pochwy, zaś stosowanie dopochwowych probiotyków zostawić na czas po zakończeniu antybiotykoterapii. Poza globulkami i probiotykami doustnymi dostępne są także płyny i żele do higieny intymnej z kwasem mlekowym, a także probiotyki w formie żelu do stosowania na zewnętrzne narządy rodne. O probiotykach ginekologicznych przeczyta Pani również pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/probiotyki-ginekologiczne-sprzymierzency-kobiet-w-walce-o-zdrowie-intymne.
Proszę pamiętać, że nawracające infekcje intymne to nie tylko skutek braku równowagi mikroflory pochwy, ale zła dieta, brak lub nieodpowiednia higiena intymna czy kontakt z zarażonym partnerem seksualnym i wiele innych. Zachęcam do lektury artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/profilaktyka-nawracajacych-infekcji-intymnych.

POPULARNE PREPARATY

Znajdź preparat według kategorii

partnerzy